1. 10. 2020
Jsou mezi námi takoví, kteří dokážou sníst na oběd či večeři pouze zeleninu a nic víc k tomu. Je třeba si uvědomit, že zelenina z 90 % i více voda v závislosti na druhu. Lidskému tělu tudíž dodá jen minimální množství energie, které pro posílení na druhou polovinu dne nebo zotavení po večerním tréninku opravdu nestačí.
Zeleninový salát je vhodné přidávat ke každému slanému pokrmu nebo jej jíst jako druhou večeři či dopolední svačinu. Nicméně jen zelenina nestačí. Aby byl salát dostatečně výživný, je důležité jej obohatit o všechny makroživiny, tedy bílkoviny, sacharidy i tuky. Pro zpestření není špatné do salátu přidat také trochu ovoce.
POZOR: Přidáte-li však majonézovou zálivku, větší množství smetany, nebo ogrilujete-li či osmažíte zeleninu na oleji, energetická hodnota zeleninového salátu se zvýší.