12. 5. 2020
SŮL, chemicky značená NaCl (chlorid sodný), je potřebná pro řadu životních funkcí. Sodík a chlorid pomáhají regulovat krevní tlak, rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorech a udržovat vhodné podmínky pro přenos nervových vzruchů a svalovou činnost. Sodík také usnadňuje vstřebávání živin jako je glukóza a různé aminokyseliny, a chlór je součástí kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě, která se podílí na trávení potravy.
Nicméně je prokázáno, že nadměrné množství sodíku u některých lidí zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku (hypertenze), který je následně rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, onemocnění ledvin). Minimální denní potřebné množství sodíku pro dospělého jedince je 500 mg, což odpovídá zhruba 1,3 g soli.
Vzorec pro přepočet obsahu sodíku a soli v potravinách: Sůl (g) = Sodík (g) x 2,54
Světová zdravotnická organizace (WHO, World Humanity Organization) doporučuje, aby celkový denní přívod soli nepřekročil 5 g (2,4 g sodíku), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Průměrný příjem soli je však ve většině evropských zemí vyšší, pohybuje se v rozmezí 8-11 g soli (asi 3-5 g sodíku). Například pro Českou republiku představuje průměrná denní spotřeba soli asi 14-15 g na osobu a v Maďarsku 16-18 g. Zato Německo, Švýcarsko a Rakousko by mohly jít příkladem, neboť jejich denní spotřeba soli na osobu je pouze 6 g.
Sůl je přidávána do potravin nejen kvůli ochucení, ale také z technologických důvodů. Sodík zlepšuje barvu potravin, poskytuje pevnější strukturu pekařských výrobků a je také významnou konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost potravin.
Hlavním zdrojem sodíku ve stravě jsou zpracované potraviny (hotová jídla, masné výrobky–slaniny, šunka, salám, dále sýry, slané snacky, instantní pokrmy, pokrmy z fast food restaurací atd.), které tvoří přibližně 70–75 % celkového příjmu. Na 10–15 % z celkového příjmu sodíku se podílí přirozené zdroje (například celer, řepa, měkkýš, vejce, maso, mléko atd.) a dalších 10–15 % tvoří sodík přidávaný do pokrmů během vaření či vlastním dochucením u stolu (například stolní sůl, sójová omáčka).
Jak snížit příjem sodíku?
- Omezte přidávání soli do pokrmů během vaření a dochucování u stolu.
- Namísto soli používejte bylinky a koření k ochucení pokrmů.
- Buďte obezřetní při výběru zpracovaných potravin, které mohou obsahovat vysoké množství soli.
- Jezte ovoce a zeleninu. Jsou totiž bohaté na draslík, který přispívá ke snížení krevního tlaku.
Přestože sodík zastává v mnoha potravinách významnou úlohu, přidává se více soli, než je nutné. Dobrou zprávou je, že mnoho potravinářských společností a stravovacích podniků je si toho vědomo a již začali upravovat své receptury, aby snížily obsah sodíku v potravinách. Zbytek však zůstává na vás.
LITERÁRNÍ ZDROJE:
Opinion of the Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and allergies [NDA] related to the Tolerable Upper Intake Level of Sodium. EFSA Journal [online]. 2005, 3(6), 209- [cit. 2018-02-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2005.209. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2005.209
WORLD HUMANITY ORGANISATION (WHO). Salt reduction [online]. 2016. Dostupné z: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/
MINISTERSTVO ZDRAVOTNISCTVÍ ČR (MZCR). Nadměrná spotřeba soli
přispívá k závažným onemocněním [online]. 2013.
Dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/nadmerna-spotreba-soli-prispiva-k-zavaznym-onemocnenim_8476_2778_1.html